סיכום המאה ה20, לקראת המאה ה21

1992 אשר עידן, שנת

Asher Idan
12 min readAug 17, 2021

שלושת הספרים החשובים שלפנינו מנסים לא פחות מאשר לאבחן את מצב האנושות לקראת תחילת האלף השלישי לספירה , ועל אף השוני ביניהם יש להם מענה מרכזית משותפת : האינטואיציות הבסיסיות שלנו על מצב השליטה , הכלכלה והתרבות בעולם שוב אינן מספיקות להבנת המתרחש . תהליכים כמו קריסת ברה”מ , נפילת הבורסה ביפאן או מו”מ השלום במזרח התיכון נובעים כולם משינוי בסיסי המתחולל בעולם בסוף המאה ועשרים . שינוי זה מוסבר באופן המקיף והמעמיק ביותר בספרו של טופלר .

פול קנדי טוען , שמדינות ומעצמות דומות ליצורים חיים בכך שהן מבוססות על שלוש מערכות : שרירים , קיבה וראש . לכל מדינה יש מערכת משטרית וצבאית , המהווה את שריריה , מערכת כלכלית , שהיא קיבתה , ומערכת ידע , כשהיא הראש . לדברי קנדי , קיימת מחזוריות היסטורית , מדינות נוטות לחזק את שריריהן על חשבון קיבותיהן וראשיהן ברה”מ , לדוגמה , היא מדינה מפותחת שרירים אבל דפוקה לגמרי מבחינת כלכלתה , ולכן היא נידונה להידרדרות ( הספר פורסם באנגלית ב1988 ) . כמה חודשים אחרי פרסום ספרו של קנדי התפרסם מאמרו של פוקיאמה שטוען , כי לפני כשלוש מאות שנה נוצר באירופה “ מכשיר “ ( או שיטה ) כלכלי פוליטי מסוג שלא היה קיים לפני כן , הלא הוא השילוב של כלכלה קפיטאליסטית עם דמוקרטיית המונים . מכשיר זה נפוץ במהירות בכל רחבי אירופה המערבית וצפון אמריקה , ותפוצתו הגיעה לשיא בתחילת המאה העשרים . מהפכת אוקטובר וניצחון ברה”מ במלחמת העולם השנייה הציבו סכר בפני התפשטות השיטה הזאת . אבל אחרי שבעים שנה הצליחו גלי הקפיטאליזם והדמוקרטיה למוטט את חומות ההגנה המארקסיסטיות . ובעקבות זאת התמוטטה ברה”מ ועמה כל הגוש המזרחי . עכשיו מציפה השיטה הקפיטאליסטית את רחבי ברה”מ לשעבר , כפי שהציפה לפני שלושים שנה את יפן ודרום מזרח אסיה , ולמעשה היא כבר שולטת בכל הציו הצפוני של כדור הארץ : אירופה , צפון אסיה , מזרח אסיה , צפון אמריקה

ספרו של אלווין טופלר התפרסם בשנת 1990 . מדי עשר שנים נוהג טופלר לפרסם את “ סיכום העשור “ ( הלם העתיד 1970 : הגל השלישי : 1980 : מהפך העוצמה , 1990 ) , וספרו האחרון מעמיק ומרחיק לכת מספריהם של קנדי ופוקויאמה . טופלר טוען , שבמחצית השנייה של המאה העשרים נולדה מציאות כלכלית , פוליטית ותרבותית חדשה לגמרי , שחשיבותה אינה קטנה מזו של לידת התעשייה אחרי המדע אחרי הדת . תופעה חדשה זו , המציאות הפוסט מודרנית מבטלת דיכוטומיות מודרניות מקובלות כמו קפיטאליזם מול סוציאליזם , דת מול מדע וכיו”ב . במציאות החדשה המחשב מחליף את המכונה , יצירת הידע מחליפה את התעשייה , החברה הרב לאומית מחליפה את מדינת הלאום , וה “ סופטאריון “ ( מעמד עובדי המידע ) מחליף את הפרולטאריון .

על אף השוני בדגשים התוכניים ובעומק הניתוח , שלושת הספרים משלימים זה את זה: קנדי מתרכז בניתוח הקשרים שבין חוזק כלכלי לבין עוצמת המבנה הפוליטי והידע החברתי , ואילו טופלר דן בקשרים שבין כל המרכיבים הללו . אם נחזור למטאפורת היצור החי נוכל לומר , כי בעוד שקנדי דן בקשרים שבין הקיבה למוח , טופלר דן במכלול האורגאניזם דהינו בקשרים שבין הקיבה לשרירים לבין המוח .יותר מכך , טופלר טוען שהאורגאניזם שעליו מדברים קנדי ופוקיאמה שוב איננו אותו אורגאניזם , אלא הוא עבר מוטאציה ששינתה את כל האיזונים הישנים בין מערכותיו : הקוף המודרני נהפך לאדם פוסט מודרני .

קנדי טוען בספרו , כי בשל הופעת מכשירים חדשים וצורות ארגון חדשות ובשל הבדלים בצמיחה הכלכלית , העוצמות היחסיות של המדינות המובילות בעולם אינן גודל קבוע . העוצמה הצבאית היא מעין אופיום לשליטים , ומדינות המצויות תחת מטרייה צבאית חזקה נוטות להתנוון מבחינת צמיחתם הכלכלית ומבחינת החדשנות הטכנולוגית והארגונית שלהן . את הטענה הזאת שלו מבסס קנדי על ניתוחים של תהליכים שהתחוללו בעולם בחמש מאות השנים האחרונות שמאז גילוי אמריקה . הוא פותח בתיאור זירת ההתרחשויות שהייתה רקע להתפתחות הציוויליזאציה התעשייתית המודרנית . הוא בוחן את הקשרים שבין עוצמה כלכלית , טכנית וארגונית לבין עוצמה צבאית בסין של תקופת מינג , באימפריה העותמאנית . באימפריה הצפון הודית , ביפן של טוקוגאווה , ברוסיה המוסקובית ובאירופה שלפני גילוי אמריקה , והוא מראה כיצד העוצמה הצבאית והמשטרית של סין ושל האימפריה העותמאנית הקפיאו את התפתחותן הכלכלית יחסית לאירופה , שהייתה חלשה מבחינה צבאית אך בעלת הפוטניצאל הכלכלי הגבוה ביותר . דווקא באירופה , שהייתה מחולקת ליחידות מדיניות קטנות , היו התנאים הטובים ביותר ליזמות כלכלית תחרותית וצומחת .

גם אירופה הייתה נתונה פעם בסכנת הסטנגאציה הנובעת מעודף כוח צבאי ומשטרי . סכנה זו התגלמה בחתירת ההאבסבורגים להגמוניה מראשית המאה השש עשרה עד אמצע המאה השבע עשרה . אולם שאר מדינות אירופה נלחמו במשך מאה חמישים שנה כדי למנוע מהאבסבורגים הספרדים-אוסטרים להקים אימפריה דינוזאורית מסורבלת . בסוף המאה השבע עשרה ניסתה צרפת להקים אימפריה ביבשת אירופה . המהפכה הצרפתית הייתה אמורה להכשיר את הקרקע לכך מבחינה טכנולוגית וארגונית , ונפוליאון היה אמור להגשים זאת מבחינה צבאית . אולם גורל נפוליאון היה כגורל המצביאים ההאבסבורגים . המסר של קנדי ברור : מדינה החיה על חרבה על חשבון שכנותיה תוכל לעשות זאת רק במשך עשרות שנים . החרב מנוונת מבחינה מוראלית וכלכלית כאחת .

תוך כדי מאבק בנסיונות להקים אימפריה אירופית קמה הציוויליזאציה התעשייתית . החלק השני בספרו של קנדי עוסק בתקופה שמאחרי מלחמות נפוליאון ועד הצטרפות ארה”ב למלחמת העולם השנייה . בתקופה זו הייתה אנגליה הקרובה ביותר להקים אימפריה אירופית , ואחריה עשתה גרמניה שני נסיונות נפל להגיע למעמד זה . בעוד שבריטניה הפכה לאימפריה דינוזאורית , קמו שני מועמדים חדשים מחוץ לזירת המשחק האירופית — ארה”ב וברה”מ . אבל תוך 40 שנה התפתחו השריון והשרירים של הדינוזאורים העצומים האלה מעל ומעבר ליכולתם הכלכלית והמידעית . ההשקעות העצומות בתעשיות הביטחוניות של ברה”מ ( מתכת , גרעין , חלל ) גרמו לניוונה עד להתפוררותה המוחלטת . תהליך דומה התרחש בסקטור התעשייתי של ארה”ב , בחלקו המכונה “ הקומפלקס התעשייתי בטחוני “ אבל למזלה של ארה”ב , התקיימה בה תמיד אופוזיציה לסקטור התעשייתי . אופוזיציה זו התגלמה בעבר ב “ היפים “ שהתנגדו לאימפריאליזם האמריקאי , ואלה התגלגלו בחלקם ב” יאפים “ , שעמדו בראש פיתוח סקטור המידע האמריקאי . סקטור זה נתן לכלכלה האמריקאית כוחות חדשים , אשר הצילו את ארה”ב מגורל דומה לזה של ברה”מ .

קץ ההיסטוריה או תחילת ההיסטוריה החדשה?

מדוע טוען פראנסיס פוקויאמה שקץ ההיסטוריה הגיע ? משום שההיסטוריה היא כבר לא מה שהייתה פעם . הוא מסתמך על היגל , שטען כי תחילת הקץ הייתה בסיסמת הקרב של נפוליאון . “ חירות , שוויון , אחווה “ עד נפוליאון היו מנהיגים יוצאים לקרב תחת סיסמאות פרטיקולאריות של דת מסויימת , או של לאום מסויים , או של מעמד מסויים . לעומת זאת שלושת מושגי היסוד הכלולים בסיסמת המהפכה הצרפתית הם אוניברסאליים . ה “ חירות “ של השוק החופשי וה “ שוויון “ של הדמוקרטיה טובים לכל דת , לאום או מעמד ( את ה “ אחווה “ שוכחים בדרך כלל כשיוצאים למלחמה ) . המהפכה הצרפתית ומלחמות נפוליאון הם מטרימיה של הרב לאומיות , משום שהדמוקרטיה הליבראלית והשוק החופשי הקפיטאליסטי הם צורות מחשבה ועשייה החוצות גבולות פרטיקולאריים . למגמה זו של הרחבת הדמוקרטיה והקפיטאליזם קמו מתנגדים רבים — לאומנים ופאשיסטים . ההתנגדויות הללו הן זמניות ובסופו של דבר תגבר המגמה הדמוקרטית והקפיטאליסטית . הסכר שסטאלין בנה מול מגמה זו נפרץ ב1989 , שנת פרסומו הגדול של פוקיאמה , ועכשיו , ברה”מ התפרקה והלאומנות של סדאם חוסיין הובסה , פוקיאמה נראה צודק מתמיד .

היגל ו וובר אחריו הדגישו את התפקיד המרכזי של הרוח והתרבות בהתפתחות ההיסטורית . מארקס רצה להפוך את היגל ולהעמידו על רגליו , אבל פוקיאמה טוען , שההיסטוריה בכל זאת צועדת על ראשה ולא רק על רגליה ואילו טופלר טוען לעומתם , כי לא מספיק להעמיד את היגל על רגליו משום שגם שעומדים על הרגליים צריך להפעיל את הראש . לדעתי , טופלר ממשיך במקום שפוקיאמה נתקע , משום שהוא מנסה להתעלם מהתובנות המארקסיסטיות ולהחזור להיגליאניות קדם מארקסיסטית . ברה”מ ומזרח אירופה קרסו . אך מה באשר לעולם השלישי ? על כך אין לפוקיאמה מה לומר . מאמרו על “ קץ ההיסטוריה “ ספוג כולו ברוח התובנות ההיגליאניות . אם כי בספרו הוא מנסה בצדדים הלא תבונתיים של הרוח . הכוונה לצדדים הדרושים כבוד , הכרה ומעמד “ . את הצדדים הלא תבוניים הללו כינה אפלטון “ טימוס “ , ובמושג זה טמונים גם הדחף למלחמה והרצוך לעוצמה . הרצון לעוצמה מביא את פוקיאמה ישר אל ניטשה הפוסט היגליאני . ברגע שההיסטוריה נגמרת ובמקומה באים השקט הדמוקרטי והתחרות הכלכלית הלא מלחמתית , נכנסת לנפש רוח שעמום וסכנת התנוונות .קץ ההיסטוריה מוביל אל “ האדם האחרון “ , שאף הוא , בצד “ הרצון לעוצמה “ מושג גיטשיאני מובהק ; ושני מושגים אלה מובילים אותנו ישר אל הפוסטמודרניות .

מה הקשר בין ידע לעוצמה? מכלכלה תעשייתית לכלכלה דיגיטלית

הסוגייה הפוסט מודרנית המרכזית , אולי , היא סוגיית הקשר שבין ידע לעוצמה , שבין מדע לכוח פוליטי , שבין המחשב לדיכוי , ובה עוסקים שני ספריו האחרונים של טופלר , הגל השלישי ומהפך העוצמה , ניתוחו של טופלר נותן משמעות חדשה לקשר שבין ידע וכוח , משמעות החורגת מהויכוח המיושן בין הרוח של היגל לבין ה “ חומר “ של מארקס . טופלר , טוען שבמחצית השנייה של המאה העשרים מתחוללת תמורה יסודית בקיום האנושי . תמורה כזאת מתרחשת אחת לכמה מאות שנים , ולדעת טופלר , בשם שהמעבר מחברה חקלאית לחברה תעשייתית חולל תמורה יסודית בקיום ובתודעה העצמית של בני האדם , גם המעבר מחברה תעשייתית לחברה מידעית מחולל תמורה כזו .

החברה המידעית נולדה בארה”ב בעשור הראשון שאחרי מלחמת העולם השנייה . בתקופה זו , לראשונה בהיסטוריה , שיעור העובדים בענפי המידע עבר את שיעור העובדים בתעשייה . השלכה חברתית מיידית של התופעה החדשה הייתה גוויעת מעמד הפרולטאריון במקום הפרוליטאריון .המהווה את רוב העובדים בחברה תעשייתית . בא ה” סופטאריון “ . השלכה חברתית אחרת של התהליך החדש היא גוויעת רוח המודרניות . טופלר מביא את טיוואן ודרום קוריאה כראיות לכך , שאפשר לעבור במישרין ממנטליות חקלאית מסורתית למנטאליות מידעית ופוסט מודרנית . ובאמצעות ברה”מ ומזרח אירופה הוא מראה , שאין צורך לעבור תחילה תהליך של מודרניזאציה ותיעוש . את הציוויליזאציה , התעשייתית מכנה טופלר “ תרבות ארובות העשן “ ו “ גלגל השיניים החלוד “ , ולדעתו , דרך הפיתוח הטכנולוגי כלכלי של טייוואן ודרום קוריאה עדיפה באופן מוחלט על דרך הפיתוח המזרח אירופית ( הוא טען כך עוד ב1980 ) .

המידעי עם המנטליות הפוסטמודרנית . העימות המרכזי המתרחש ביום בכלכלה העולמית הוא בין הסקטור המידעי לבין הסקטור התעשייתי . ברמה הכלל עולמית ניצחה , כאמור , הגרסה הטייוואנית והדרום קוריאנית את הגירסה המזרח אירופית . אולם העימות קיים גם ברמה הפנימית של כל מדינה . מערב אירופה וארה”ב מצויות באמצע ברה”מ ומזרח אירופה של ארובות העשן , לבין טייואן ויפן של מחשב היד והפלאפון . ( סמלי הדבר , שבשבועות האחרונים הגיע שווי המניות של חברת התוכנה הגדולה בעולם , “ מיקרוסופט “ , לשווי המניות של חברת המכוניות הגדולה בעולם “ ג’נרל מוטורס “ , חברת מיקרוסופט מובילה את הסקטור המידעי בארה”ב , ואילו ג’נרל מוטורס מובילה זה עשרות שנים את הסקטור התעשייתי בארה”ב . הראשונה היא החברה היפנית ביותר בארה”ב , והשנייה היא החברה המזרח אירופית בארה”ב .

כאמור , הכלכלה הפוסט מודרנית , כלכלת המידע , משנה את כל תחומי החיים . אם הקרקע הייתה מקור העושר של החברה החקלאית והמכונה מקור העושר של החברה התעשייתית , הרי מכשירי המידע — המחשב , הפאקסימיליה , הפלאפון וכ”ו — הם מקור העושר של החברה המידעית . אם מטילי הזהב היו הממון של החברה החקלאית ושטרי הכסף החליפו אותם בחברה התעשייתית , הרי הסמלים — במחשב או בכרטיס האשראי — הם הממון של החברה המידעית . ואם המשפחה או השבט היו היחידה החברתית הבסיסית בחברה החקלאית ומדינת הלאום החליפה אותה בחברה התעשייתית , הרי הארגון הרב לאומי — השוק האירופי או הפירמה הרב לאומית — הוא החברה היחידה החברתית של עידן המידע . בחברה החקלאית בודדים ידעו קרוא וכתוב ובחברה התעשייתית רק בודדים ( מהנדסים ומדענים ) היו “ עובדים חכמים “ , ואילו בחברה המידעית בהכול יודעים קרוא וכתוב , והרוב הם עובדים חכמים ( ברמה של מהנדסים ומדענים ) בחברה החקלאית הייתה בירוקרטיה מצומצמת , בחברה התעשייתית נהפכה הבירוקרטיה למפלצת בלתי נשלטת . ואילו בחברה המידעית המידע הזמין והמהיר מצמצם בצורה דרסטית את הצורך בבירוקרטיה ובמנטליות נפלה בין השאר משום שהמבנה הפנימי שלה לא אפשר לה ליהפך לחברת מידע . כשגורבצ’וב התערב זה כבר היה מאוחר מידי והוא לא היה יכול לתקן את מה שסטלין וברז’נייב הרסו במשך עשרות שנים .

אז מהו סוד בוחו של המידע ? התשובה היא , שהמידע חוסך אנרגיה , כסף וכוח . טופלר מדגים זאת בכמה תחומים . בחקלאות , למשל , אפשר , באמצעות מניפולציות גנטיות על המידע המצוי בתאי הצמחים , להגדיל את יכולתם התזונתית בלי להגדיל את שטחי החקלאות ואת כמות המים . זה מביא לא רק לחיסכון בקרקע ובמים אלא גם לחסכון באנרגיה , משום שהטרקטורים צריכים לעבוד על שטחים קטנים יותר . בתחבורה , למשל , במקום לבזבז דלק וזמן על קטנוע של שליח שישרך את דרכו בפקקי הכרך הגדול , אפשר לשלוח פקס במינימום של זמן ואנרגיה . בייצור , במקום לדכא פועלים ולהטיל עליהם עבודה ממכשירים כמו שולחן , מכונת כתיבה , ניירת אדירה וכ”ו , מסכי התקשורת יחליפו את המכשירים , והמשרדים ייראו כמו סלון של בית מגורים , או כמו לובי של מלון . עבודת הצוות תחליף את עבודת האדם מול המכשיר , וקבוצת הייצור תחליף את פס הייצור .

המוסדות החדשים של עידן המידע, מבנקים עד לבתי ספר

אבל התחום החשוב ביותר שבו מתבטא עידן המידע הוא הארגון החדש של מוסדות החברה — הבנקים , הפידמות , בתי הספר , בתי החולים וכ”ו . מייקל מיליקן התרסם בארץ כגאון פיננסי שהתגלה לבסוף כ “ רמאי “ . אבל מה באמת עשה מייקל מיליקן הוא הבין את עידן המידע והבין איזה מכרה זהב טמון בו , ועל כך לא סלחו לו ראשי הממסד התעשייתי החלוד של ארה”ב .

עידן המידע משנה את מושגי היסוד שלנו על מהות העושר והביטחון הצבאי . חשיבות הנדל”ן יורדת משום שהמידע חוסך קרקע חקלאית ובניינים למחסנים . פעם היו רואי החשבון מעריכים השווי של פירמה לפי נכסי המכונות והנדל “ן שלה . איך יעריכו את נכסי המידע שלה ? איך אפשר להעריך את השווי של תוכנה מסויימת פעם סיפרו לנו , שצריך להחזיק בגדה המערבית כדי שתותחים ירדניים לא יפגעו בתל אביב . אבל הסקאדים של סאדם חוסיין מחקו כנראה את התיאוריה הבטחונית של עומק אסטרטגי ; או אולי נרחיב את שטחי ארץ ישראל עד בגדאד ?! בעידן הסקאדים לא שטחים חשובים אלא טילים נגד טילים , עתירי ידע ובעלי יכולת לעבר מידע במהירות ולתקשר בין הלוויינים לבין מחשבי סוללת הטילים .

המאה ה21 היא המאה של הביזור

במקום הקונצרנים הענקיים של החברה התעשייתית באים העסקים הקטנים והגמישים , או החברה הגדולה המחולקת ל “ מרכזי רווח “ קטנים ואוטונומיים . הבירוקרטיה של הדינוזאורים נבנתה בשל הצורך בהיררכיה נוקשה , שבתחתיה ניצבו הפועלים הנבערים והמדוכאים שלאורך פס הייצור . אולם כאשר העובד לא מייצר חולצה ולא סוגר בורג של מכונה , אלא מייצר ידע , הוא יכול לפעמים להיות חזק מהמנכ”ל והוא יכול לשלוט על הסודות של העסק . האינטרס של בעלי העסק הוא שהפועל יהיה ידען כדי שיוכל להתחרות בפועלי הידע של הפירמות האחרות . זו הסיבה , לדעת טופלר , לפריחה העצומה של עסקים קטנים בארה”ב , באירופה ובמיוחד ביפן ובגרמניה . כדי לא להיות מסורבלים מדי , נוטות חברות ענק יפניות וגרמניות לחלר עבודות לקבלני משנה . כתוצאה מכך העוגה הלאומית במדינות אילו מתחלקת בצורה יותר שוויונית .

ניתוחו של טופלר נותן משמעות חדשה לתובנות של פוקויאמה ושל קנדי , נובע ממנו , שנצחונה של הדמוקרטיה הקפיטאליסטית שעליו מדבר פוקויאמה טמון בפתיחתה לעידו המידע . אבל עידן זה הולך ומשנה את פניה של הדמוקרטיה הקפיטאליסטית בעצמה . בעתיד , מנבא טופלר , תהיה הדמוקרטיה אחרת והקפיטאליזם אחר , והעושר העיקרי יהיה מידע ולא ההון . מניתוחו של טופלר גם נובע , כי נפילת ברה”מ וירידת כוחה של ארה”ב , שעליהן מדבר פול קנדי , טמונות ביחסן לעידן המידע . ברה”מ בנתה על כוח צבאי מכני של טנקים וטילים ולכן נפלה . בארה”ב הסקטור המידעי והסקטור התעשייתי עדיין מתחרים ביניהם , וארה”ב תחזור לעוצמתה אם הקסטור המידעי ינצח .

איפה נמצאת ישראל ניחס לפוסטמודרניות ? מה יחסה לעידן המידע ? אנסה לרמוז את התשובות , שכן פיתוח הנושא חורג מגבולות מאמר זה . רוב הסקטורים והכוחות בישראל נתנו עד היום עדיפות יתר לשטחים , לכוח צבאי ולתיעוש חקלאי . גם ממשלות תנועה העבודה וגם בממשלות הליכוד עסקו יותר מידי זמן בפיתוח הכוח הצבאי של ישראל , בהגנה על השטחים שנכבשו במלחמת ובפיתוח החקלאות המתועשת, מ מר”צ מזה ועד “ התחיה “. הטעות של שליטי ישראל היא עמדתם שסוד כוחה של ישראל הוא בהיותה חברה מערבית תעשייתית . המדינה כולה , כמו התנועה הציונית שהקימה אותה , שבויה עד היום בקסמי המודרניות , אולם המודרניות והמנטליות התעשייתית התעשייתיות הן חלק מעולם הולך ונעלם , המפנה את מקומו לעולם חדש ופלורליסטי . בישראל מדגישים את שיעורי התנ”ך , המולדת וההיסטוריה היהודית על חשבון שיעורי המדע והטכנולוגיה ולימודי הערבית והאנגלית . בישראל התרבות הלגיטימית היחידה היא התרבות המערבית . בישראל הלאום הוא ערך עליון , גם באשר כבר ברור שיותר ויותר החלטות בעולם מתקבלות בדרגים רב לאומיים .

אם אמנם יש ממש בניתוחו של טופלר את המהפך הפוסט מודרני — ולדעתי יש בו ממש הרי מדינת ישראל היא חלק מהתהליך הגלובאלי הזה , והגיע הזמן שתזנה את התעשייה לטובת פוסט תעשייה , שתהיה מבוססת על ההכרה שהגיע קצן של הלאומיות ושל מדינת הלאום ועבר זמנן של הבירוקרטיות המדברות בשם “ העם “ , “ הפועלים “ או “ התפוצות “ , הפוסט תעשייה צריכה לזנוח את המנטליות התעשייתית — הריכוזית המזרח אירופית . “ מנטליות של ארובות עשן וגלגלי חלודה “ ויחד עמה עליה לנטוש את האירופוצנטריות שלה לטובת פלורליזם תרבותי . גם “ כלכלת הדינוזאורים “ , המטפחת קונצרנים כמו ו “ כלל “ ו “ כור “ צריכה לפנות את מקומה לכלכלה מובחרת של “ מרכזי רווח “ גמישים ועסקים קטנים . הפוסט מודרניות הישראלית תתבסס על מחשבה מדינית רב לאומית , שתבין את הפוטנציאל העצום שיש בשלום במזרח התיכון ובהשתלבות בכלכלההמזרח תיכונית . היא תתבסס פחות על בירוקרטיה ממשלתית ואחרת ויותר על אוטונומיה קהילתית . הפיתוח הכלכלי והחברתי של ישראל התנהל לפי המודל הריכוזי של ספיר בשנות השישים ושל בגין בשנות השמונים . עכשיו הזמן לביזור.

--

--

Asher Idan

Lecturer and Consultant in top Universities in Israel, China, USA,